Aan te raden  

   

Exodus 12:29-42

Als PDF

29Midden in de nacht doodde de HEER alle eerstgeborenen in ​Egypte, van de ​eerstgeborene​ van de ​farao, zijn troonopvolger, tot de ​eerstgeborene​ van de gevangene, en ook al het ​eerstgeboren​ ​vee30De ​farao, zijn hovelingen en alle andere ​Egyptenaren​ schrokken die nacht wakker, en in heel ​Egypte​ klonk een luid gejammer, want er was geen ​huis​ waarin geen dode was.

31Die nacht nog ontbood de ​farao​ ​Mozes​ en ​Aäron. ‘Ga onmiddellijk bij mijn volk weg,’ zei hij, ‘u en alle Israëlieten! Ga de HEER maar vereren, zoals u hebt gevraagd. 32Neem uw schapen, ​geiten​ en runderen mee, zoals u gevraagd hebt, en verdwijn! Maar ​bid​ dan ook voor mij om ​zegen.’ 33De ​Egyptenaren​ drongen er bij het volk op aan zo snel mogelijk uit hun land weg te gaan. ‘Anders sterven we allemaal nog!’ zeiden ze. 34Toen pakten de Israëlieten hun baktroggen, met daarin het nog ongedesemde deeg, wikkelden die in ​kleren​ en namen ze op de schouders. 35Ze hadden gedaan wat ​Mozes​ had opgedragen en de ​Egyptenaren​ om zilveren en gouden sieraden en om ​kleren​ gevraagd. 36En de HEER had ervoor gezorgd dat de ​Egyptenaren​ hun goedgezind waren, zodat ze op hun verzoek ingingen. Zo beroofden ze de ​Egyptenaren.

37De Israëlieten trokken te voet van Rameses naar Sukkot; hun aantal bedroeg ongeveer zeshonderdduizend, vrouwen en ​kinderen​ niet meegerekend, 38terwijl er bovendien een grote groep mensen van allerlei herkomst met hen meetrok. Ze voerden enorme kudden schapen, ​geiten​ en runderen mee. 39Van het deeg dat ze uit ​Egypte​ hadden meegenomen ​bakten​ ze ongedesemde broden. Doordat ze uit ​Egypte​ waren weggejaagd, was er geen tijd geweest om ​zuurdesem​ toe te voegen of voor andere proviand te zorgen.

40Vierhonderddertig jaar hadden de Israëlieten in ​Egypte​ gewoond; 41na precies vierhonderddertig jaar – geen dag eerder of later – trok het volk van de HEER, in groepen

geordend, uit ​Egypte​ weg. 42Die nacht waakte de HEER om hen uit ​Egypte​ weg te leiden. Daarom waken de Israëlieten nog altijd in deze nacht ter ere van de HEER, elke generatie opnieuw.


Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling
© 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap

   
© Tim van Beek / Bijdezondag