Aan te raden  

   

Jongerenontbijt

Superstart of superafsluiting!

Een echte ontmoeting vindt plaats in een ongedwongen sfeer. Die sfeer ontstaat gemakkelijk tijdens de maaltijd. Een prachtige opening of afsluiting van een seizoen is dan een ontbijt met de doelgroep: het Jongeren Ontbijt. Houd daarvoor dezelfde tijden aan als voor de ‘gewone’ viering. Nodig de jongeren tijdig uit met een brief aan de ouders (met daarin het verzoek die ook aan de jongeren door te geven), via het kerkblad en, de laatste dagen voor het ontbijt, via de sociale media. Behalve de gebruikelijke ontbijtproducten ((krenten)bolletjes, eieren, (karne)melk, jus d’orange, thee en beleg) zijn afbakbroodjes een aanrader (in dat geval tijdig een oven regelen!).

Bij het ontbijt gaat het om ontmoeting. Daarom is regelmatig wisselen van plaats belangrijk. Na een woord van welkom is het aansteken van de kaars een liturgisch moment.

Wanneer het ontbijt als opening van een nieuw seizoen gebruikt wordt, kan er vervolgens wat verteld worden over de wijze waarop een viering doorgaans verloopt. Daarna: eet smakelijk! 

Wordt het ontbijt als afsluiting gebruikt, dan kan het afgelopen seizoen geëvalueerd worden. Hang daarvoor een paar grote vellen aan de muur. Op het ene vel staat 'TOP', op het andere vel 'Niet zo tof'. Geef de jongeren de opdracht om telkens als zij iets anders pakken om te eten of te drinken, dat zij dan ook iets op de grote vellen schrijven. Op 'TOP' wordt met groen geschreven wat goed was, op 'Niet zo tof' met blauw wat beter kan. Op beide vellen kan met zwart gereageerd worden op wat een ander in kleur heeft opgechreven.

   
© Tim van Beek / Bijdezondag