Aan te raden  

   

Ezechiël 18,1‐4 en 25‐32

(Als PDF)

Wie rechtvaardig handelt, zal leven

1De HEER richtte zich tot mij: 2‘Waarom gebruiken jullie in Israël toch het spreekwoord: Als de ouders onrijpe ​druiven​ eten, krijgen de ​kinderen​ stroeve tanden? 3Zo waar ik leef – spreekt God, de HEER –, nooit meer mag iemand bij jullie in Israël dit spreekwoord in de mond nemen! 4Weet dat alle mensenlevens mij toebehoren: zowel het leven van de ouders als dat van hun ​kinderen​ ligt in mijn hand, en alleen wie zondigt zal sterven.

25Nu zeggen jullie: “De wegen van de Heer zijn onrechtvaardig!” Maar luister, Israëlieten! Ben ik het die onrechtvaardig is? Gaan júllie niet eerder onrechtvaardige wegen? 26Iemand die ​rechtvaardig​ was maar dat niet langer is en ​onrecht​ begaat, sterft omdat hij ​onrecht​ heeft begaan. 27Iemand die goddeloos leefde maar dat niet langer doet, mij trouw is en het goede doet, zal in leven blijven. 28Als hij tot inzicht en ​inkeer​ is gekomen en niet langer ​misdaden​ begaat, zal hij zeker blijven leven en niet hoeven sterven. 29De Israëlieten zeggen: “De wegen van de Heer zijn onrechtvaardig!” Ben ik onrechtvaardig, Israëlieten? Zijn júllie het niet die onrechtvaardig zijn?

30Ik zal iedereen beoordelen naar de weg die hij gegaan is – spreekt God, deHEER. Kom tot ​inkeer, bega geen ​misdaden​ meer, anders brengt jullie schuld je ten val. 31Breek met het zondige leven dat jullie hebben geleid, en vernieuw je ​hart​ en je geest. Dan hoeven jullie niet te sterven, Israëlieten! 32Want de dood van een mens geeft me geen vreugde – spreekt God, de HEER. Kom tot ​inkeer​ en leef!


Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling
© 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap

   
© Tim van Beek / Bijdezondag